Segítség! Tehetséges vagyok!1

A tanulás esszenciája, az alkalmazható tudás!

Segítség! Tehetséges vagyok!

Ossza meg cikkünket!

2002-ben sírva támaszkodtam a szobám ajtófélfájának, mert a megye legerősebb iskolájába volt lehetőségem bekerülni, az Arany János Tehetséggondozó Program keretein belül. Féltem, hogy falusi gyerekként hogyan fogom megállni a helyem egy nagyvárosban, idegenek és a hozzám hasonlóan valamiben tehetségesek között.

Soha senki nem mondta, hogy tehetséges vagyok. Feltűnt az osztálytársaimnak, a tanáraimank és a családtagjaimnak is hogy más vagyok. Abban az értelemben más, hogy kiatrtóan koncentráltam a tevékenységekre; jó volt a memóriám; szellemileg meghaladtam a kortársaimat; erős volt a tanulásvágyam, amit önállóan meg is oldottam; érdeklődő, maximalista és kreatív voltam; az érzelmekre túl érzekenyen reagáltam; sok energiával rendelkeztem, így szakkörökön és cserkész foglalkozásokon vettem részt, énekeltem a kórusban és hangszeren is kipróbáltam magam. Elismerésre vágytam.

Az osztályfőnököm és édesanyám erősen bíztattak és támogattak, hogy menjek, próbáljam meg ezt a gimnáziumot. Legrosszabb esetben iskolát váltok.

5 évet töltöttem ebben az iskolában. Matekból korrepetálásra volt szükségem. A zenélést abbahagytam, de továbbra is énekeltem kórusban.

Történelemből meg is buktam, de a pótvizsán átmentem. A középfokú nyelvvizsgát nem tudtam megszerezni, de a vezetői engedélyt igen. Sok múzemban jártam, a szervezett utazások tágították a világlátásom.

Az idén lesz a 10 éves érettségi osztálytalálkozóm. Jelenleg alternatív képességfejlesztéssel fogalkozom, több szakmával rendelkezem és mindig tanulok valamit.

Mit tehetsz?

  1. Légy bátor! A félelem megbéníthat, eltántoríthat a cselekvéstől, saját magad akadályozhatod a fejedben lévő gondolatok miatt.
  2. Cselekedj! Vállalj felelősséget saját magadért, ne várj másokra!
  3. Kérj segítséget! Beszélgess szakemberekkel: pedagógus, tehetséggondozó, iskolapszichológus, kineziológus stb.
  4. Vállald önmagad! Fogadd el azt, aki és amilyen vagy, és keresd az utakat arra, hogy kivé, mivé válhatsz. Ez az útkeresésed időszaka.
  5. Légy kitartó! „Ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!” – azaz, ha nem megy egyik módon, próbáld másképp.

 

A tehetségazonosítás és a tehetségfejlesztés egy hosszú folyamat, éveket vehet igénybe. A téged körülvevő szakembereknek az egyik feladata, hogy felismerjék, azonosítsák a tehetség ígéreteket és a megfelelő lehetőségeket biztosítsák a benned rejlő lehetőségek kibontakoztatására.

Facskó Ágnes

kineziológus

Barin Gym oktató

www.facskoagnes.hu

Keress minket bizalommal!

Cím

Országosan

Telefon

+36 20 9264 010

E-mail

kepessegfejlesztointezet@gmail.com

cikkek

Hurry!